Thursday, February 17, 2011

wadai kiping/kepeng

wadai kiping/kepeng... mgkin sebutan je yg berbeza... tp ghasa dia tetap sama... ia menu masakkan orang/urang Banjar.. wadai kiping/kepeng nie jarang di buat... & kebiasaan nyer dibuat ms de keraian ataupun kenduri-kendara... atau mgkn jgk bila ada mkn besaq dgn family... npe wadai nie jd pilihan F dlm blog nih sbb ms rayer cine yg lepas... umah F de wt kenduri arwah (bahawul) untuk tokwan blh mak & ayah, serta arwah pk ngah... slh satu menu die adalah wadai kiping/kepeng nih... die x susah nk buat tp klu dh nk wt kenduri (aruh) kne gne tanaga kerja yg ramai... terutama untuk bentukkn die jd mcm kt bwh yg bulat2 tuh... emm cumanya, wadai nih ramai dh dilupakan oleh ank2 muda skrg... especially kekanakan urang banjar... kadak taho mengulah wadai kiping... makanan wadai kiping tahu leh mengulah kada bisa... hehehe... sbb nie jgk la F amek inisiatif belaja wt wadai kepeng nih... almaklum org2 tuha pakat kematian... kekanakan kadak bisa... cume uma tahu ckit2... jd belajar la dr org2 tuha bebinian...
Wadai kiping ni diperbuat dari pada tepong beras pulut yang diuli bersama dengan sedikit air yang dicamporkan dengan sedikit air kapor dan juga sedikit garam.
Ianya kemudian digentel bulat bulat kecil dan dileperkan ditengah tengah nya seperti diatas tu. Selesai kita gentel kesemuanya, kita masukkan kedalam santan yang telah kita didihkan bersama gula merah dan juga beberapa helai daun pandan. Biarkan dia mendidih lagi dan masak sehingga ianya timbul barulah diangkat.Kalau nak manis lagi tambahkan sedikit gula pasir mengikut citarasa kita.

klu nk sedap campurkan dengan ulas buah durian.. de stghorg suke mkn time panas2... de jgk suke mkn pas sejukkan dlm peti ais... try la dua2 cara untuk rasai keenakannya.... pakat2 ulahan wadai kiping/kepeng... makanan dgn desanak & kulaan...

No comments:

Post a Comment