Saturday, December 31, 2011

2012



happy new year 2012... dh setaun 2011 berlalu... moga tahun baru akan lebih bermakna... 



Tuesday, December 27, 2011

holiday @ Pangkor + engagement Wana & Ries...




salam sejahtera to all readers... i'm glad to say HI to all of u... soo what's up yo... what are the things that happened during this looonnnggg school holiday...???  w'pun aku dh lme tngglkn jaman sekolah... maseh de school holiday buat sy & kawan2... hehehehe... even though it just weekend... but we managed to fully utilize it as if it is long holiday... but i think it PLUS with many public holiday on Sunday & bring it to Monday... make it more awesome... 

first of all... citer sal holiday kt pangkor island... yg bestnyer org perak seniri x penah lg jejak kaki ke pangkor nun... this is first time... kate org perak... " peghok beno kamu nie yong"... sejuta & berjuta2 tahniah buat kwn2 dh plan utk trip nie siap de Financial controller... budgetting asst... & lain2... this is my first time g trip or oliday yg dgn kwn2... lom penah lg dpt g holiday dgn kwn2... biasenye hnye dgn famly... mmg sakan la jalan2... what are the things yg adventurenyer... sumenyer pompuan yg g holiday... kite redah je kn korg... hehehe... merasa sgt kepuasan dpt bercuti & relax kn minda even ada antara kami ni yg ada test hr senin & selasa... sp la yg de second midterm tuh... budget sorg dlm RM250... tp tu pun de lebey lg smp siap berSTEAMBOAT kt FLAMING... area Danau Kota... hehehe... jgn mara rrr...  

mase kt pangkor lebey kurang 3 hr 2 mlm... kitorg book pangkor indah... tp dpt adjust pangkor Inn siap dpt bilik honeymoon lg... hohoho... sungguh x percaya... kami berlima tgh honeymoon... hahahaha... emm pangkor just a small island... n tak la byk sgt tempat yg nk p tgk berbanding dgn langkawi... kitorg choose to be at Teluk Nipah... sbb die lbey convenient kot... berbanding dgn Pasir Bogak & Teluk Dalam... nie based on survey2 dr web2, blog2, experience org ramai... day first tue rse mcm penat sgt sbb trip dlm bus yg lame... huhuhu... mybe sbb eager sgt kot nk p holiday... siap nia smp xlalu mkn... hehehe... dh smp hotel... check in... pas solat asar mule la aktiviti kami kt pantai... everybody buat sand castle... kre de 5 style sand castle... n sume pun wajib berendam dlm ayor... almaklum bkn selalu together gather... dh penat nek kedarat... hehehe.... mlm tue g cri food sbb masing2 mcm dh kebulur... tp mknn dkt pangkor ni agk kurang memuaskan... anyway... tp atas dasar kelaparan... sental je pe yg de... tak pyh memilih sgt... hehehehe... kre dua hr mkn SEAFOOD je kitorg nih kt pangkor tuh...

day 2nd mule dgn aktiviti ayaq... sebenaqnya sume yg p nie jenih penakot ayaq... tp kami steady je wt mcm xde ape2... mule dgn boating trip.... abg tue bwk pusing2 pulau2 yg de kt pangkor tuh... de la 2,3 pulau... smp kt coral island... mula la kisah kami p snorkeling... hehehe... nie sbnqnya benda baru bg kami... msg2 x penah cuba benda nie... but then now we make it reallllllllll!!!! sonok rsenyer snokeling nih... rugi taw klu tak cube... dpt juge rse utk tgk dasar laut & ciptaan tuhan yg cantik2.... lme juga la dok snokeling tuh... agk dlm kui 12 kami settle... then blk ke bilik... utk siap2 aktiviti petang... kami pusing pangkor... p tempat2 menarik & sejarah jgk la... emm dgn advanced nyer sewa keta... huhuhu... tp dgn jalan yg agak2 mcm jalan batu maung, penang... confident juga la nk bw keta... huhuhuhu.... abeh la satu pulau pusing... tapi before berangkat p ronda2 kami tapau lempeng pisang yg sedap tuh & pisang goreng yg besau betul... nie hnye ade dkt teluk nipah... & ada satu gerai burger yg sedapnyer x terkata... smp terliur dgn baunyer aje... murah lg sodap dr burger kt dlm IIU terchenta... p pusing2 kota belanda... batu bersurat... jeti pangkor shopin2... p tgk ikan2 besaq kt tokong china yg besaq tuh... & yg plg best p mkn laksa goreng.... sedap smp jilat rr pinggan2... lagi satu mkn laksa kuah lemak... sakeli tgk mcm ala2... laksam la... tp die adalah laksa... sekian... smpkn ade org tuh x mkn laksa pun p balun laksa goreng n laksa lemak nih... heran2.. blk tuh dh kepenatan... mlm pule de BBQ... manyak tol ikan, ayam, udang, sutung yg kene bakar... ok smp dh x larat mkn... siap tersandar2 smbil layan lagu2 yg dikaraok oleh mereka2 yg agk lari piching nyer... hehehe... sume bakar seniri taw... korg de? hahahaha.... mlm tue jugak p cr souvenier bagai sbb takot x sempat nk cri esoknyer... pg hr last tuh mkn lg dkt warung x ingat pe nm die... hehehe pas tuh trus p jeti utk blk ke lumut... maklum ler kt lumut nk shopin lg.. tue yg berangkat awai... lgpun bus ktorg 1.30 ptg... sempat ler jugak merayap... n lunch lg skali dgn tempoyak yg sunggguh sedap tuh... terliur ler plak... rsenyer tuh je nk citer... skrg planning utk next vacation pulak.... wait & see yea... kt bwh nie de ckit pictures sbg memories di pangkor... 

sume bergaye dgn back pack masing2... hehehe...

nie la buktinyer kami honeymoon di PANGKOR

teruja pusing pulau sekitar teluk nipah

snorkeling yg best!!!

lepaking sambil tggu abg boat yg lambat sgt tuh

tokong pe ea? fu ling kong ke? nie la ikan2 besaq tuh

kota belanda

ok rsenyer smp cnie je citer dr pangkor... bye... adios amigos... wasalam...




ENGAGEMENT WANA & RIES

24 DECEMBER 2011
Tahniah yer utk korg berdua... moga turn sy juge akan smpi nnt INSYAALLAH...


kwn2 yg turut hadir wktu engagement wana

order kt Lyana Chocolate utk engagement Wana & Riz

Monday, December 19, 2011

...IBU oh IBU...


KALAU SAYANG IBU, BACA LA , TAK LAMA PUN, 5 MINIT JE .

Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu

Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :

1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .

1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .

Jika kamu menyayangi ibumu , cOpy & paste/shere kanlah Status ini kepada sahabat sahabat anda di FacebOOk anda . Saya sayang MAK saya !!

Like lah kalau dah baca,aku nak tengok berapa yang sanggup luangkan masa untuk baca :')

Sunday, December 11, 2011

...sahabat...


Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua
Seerat simpulan yang tidak terbuka
Seteguh langit tinggi menongkah dunia
Kita mengharung badai atas nama
Kasih insan bersaudara
Buang yang keruh ambil yang jernih
Dendam hasad dengki mestilah dijauhi
Ukhuwah dan mahabbah kita jalinkan
Bina keharmonian
Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua

Saturday, December 3, 2011

ku doakan yang terbaik....

oh NO! i realized that i'm not ready to leave the garden knowledge and virtue... owh tidak... byk yg akn aku lalui... i'm even dream of what will happened in the future... seriously NOT ready to leave all the memories in IIUM... huhu SOCA DEPT.... SOCASA... dr dulu i'm used to be part of socasa even i'm not the main board of this organization... just having experienced with all the programmes organized by this society... im also be part of ASMA and its programmes; berkali2 BAKSIS & lain2... classes... SRC... walaupun hnye jd subcom utk programme  tp sy x sangka penah experience convest08... and many more...  


memori tercipta bila kaki melangkah ambik keputusan untuk ke Pusat Asasi UIAM pd 2006... dulu bkn nama CFS, kami la batch yg akhir kenal tmpt ni dgn nme Matriculation Centre... pertama kali langkah sy makin jauh dr PB terchenta... dulu, xpenah pk pun kaki ni akn melangkah jauh... yer la ms secondary school pun dh rse jaoh... even ambek ms cume 2 jam dr umh... nie kn plak hmpir 5-6 jam kl ke PB... langkah rsenyer diatuq dgn baik2... environment bru... kwn2 baru... bidang ilmu yg baru... walaupun ms nih sbnrnyer byk je bdk2 ta'ayah yg dok matric... bdk2 science, bdk2 akaun n hmpir spruh cls thanawi pun kt uia... dh rse mcm ta'ayah kedua plak... hehe... tp walauapepun tetap x sme... sbb environment dh change... so i'm just go ahead with this new life... teringat mase tuh sy bule kecek qlate seghupo dgn ore qlate... walaupun sbnrnyer x penah ku pk akn jd cm tue... rse sgt yer pengaruh tuh... dlm kelas byk qlate... kwn2 pun qlate... rumate pun qlate... neighbour sblh bilik kiri kanan depan belakang pun qlate... huhuhu dahsyat... byk bnde yg xleh lupe... baik lecturer2 fellow2... kwn2... even tempat tu seniri yg unik... owh SMWAP 1 & 2... KC 415 & 236...(sbnrnyer aku x bpe egat sgt no bilik... klu salah maap la yer...)  huhu takkan ku lupa pelbagai story morry yg ada kt sne... i'm sure ms tuh x sbar nk abes mtric sbb nk ke main campus Gombak... hehehe tp debo gk sbb last sem kt mtric amek subjek BMW dgn one of my favor lecturer Br. Alizaman... bile taw result lulus BMW dgn jayanye... owh rse sgt heaven... teruje nk g gombak... then leaving this place with byk sgt memori walaupun 1 & half je kt snie...


2007.... rsenyer aku mule jejak kaki & soul skali kt cnie... 3-4 taun lepas... freshie lg ms tuh... hehe... now rse dh tua beno plak.. walau pe pun yg aku rse rite now & before...  byk dh kisah & kasih tercipta... oppss... bkn kekasih ye yg tercipta... hehehe... O_*...



society yg penuh suka & duka... mereka yg penah bersama & berkerjasama tahu apa yg terbuku dlm isi hati... huhuhu... namun ap yg berlaku perjuangan tetap diteruskan... tenure silih berganti... apa yg ku harapkan tiap perjuangan... mendapat rahmat & kasih sayangNYA... moga hati2 mereka yg pernah singgah dalam perjuangan, tidak pernah putus doa yang terbaik buat yang masih meneruskan perjuangan...   



Saturday, October 29, 2011

....nun ya kaf ha...




dear readers....
sy pasti remaja dewasa mcm sy nih tak terlepas dgn mcm2 keinginan utk dicapai dlm hidup... peristiwa2 yg diidamkan dan pasti tertuleh dlm kamus hidup... insya Allah dgn izinNYA kita semua pasti akan melalui stage2 itu... Now, ap

e yg sy nk ckp setelah celoteh pnjg2 td ialah bab NIKAH KAHWIN... hehehe... (gatal sgt bunyinye pd sesetgh org)... tp F pasti pd yg tahu & mengerti ianya tak lah gatal mne pun... sbb klu gatal maseh buleh garu... dgn sudu, garpu, dll.... hehehe jgn marah rr...

pernah tak kita tahu bila ms yg sesuai pd seorang yg bergelar pompuan & seorang lelaki itu patut berkahwin...??? & mengapakh ia patut berlaku pd umur sedemikian... huhuhu.... jdnye F quote something dr http://www.ashrafjalil.com ttg mengapa & knpa perempuan ptut berkahwin pd umuq yg sedemikian... mgkin de yg setuju ataupun xsetuju... tp hakikatnya itu adalah dr segi logik aqal & jugak ilmu BIOlogi yg telah di kuasai oleh mereka2 yg pakar...

Back to the topic, anda sangat beruntung kalau anda decide nak menimang cahaya mata pada umur 20an (20-25). Strictly speaking, ini adalah dari sudut pandangan biology, bukan matematik. Kajian menyatakan bahawa umo 24-25 mmg sangat-sangat molek lah untuk anda mengandung dan melahirkan cahaya mata. Ini kerana pada umur tersebut, condition untuk menjalankan aktiviti tersebut adelah pada tahap yg perfect atau sangat bagus. Tambahan pula pada waktu sedemikian, risiko masalah-masalah gynecological seperti fibroids (tumor pada uterus) dan endometriosis (perumbuhan tisu endometrium) adelah rendah. Risiko tersebut meningkat bile umur korang meningkat. Tekanan darah pon berade dalam keadaan terbaek dan risiko penyakit diabetis kurang time umo 20an. DNA dalam ovum pon berade dalam keadaan Tip Top dan of course, fizikal anda berade dalam keadaan flexible dan kuat. Nak panjat KLCC tanpa tali keselamatan pon boleh.

http://sarungcincin.blogspot.com pulak kata & also several discussion cakap lelaki sesuai kawin pada sekian umuq...

Orang tua-tua selalu kata, bagi lelaki umur yang sesuai untu kahwin adalah antara usia 25-33 tahun. Tapi bagi perempuan pulak kata mereka antara 20-26 tahun. Itu masa
paling ideal bagi pasangan, jika ekonomi dah ok laaa...

apapun pandangan mereka & juga mereka2 yg berpengalaman... huhuhu mungkin ada betulnya... hehehe... bg yg nk kawin mcm sy, byk perkara yg perlu dititikberatkan... sbb org mudah bertanya bila nk kawin???... hakikatnya pd seseorg terdapat hal2 lain berkaitan perlu diutamakan...







Friday, October 21, 2011

a moment after jumaat prayer...

one thing je yg aku nk quoted:

"Bila Ilmu dizalimi,
Bila Jahil mengusai,
Bila kebebasan ilmu disekat...
Bila bila ilmuan mahu dipecat...
Tunggulah kepincangan dalam masyarakat dan ummat!"

Tuesday, October 18, 2011

hampir 3 bulan yg lalu...

finally registered at mahallah Asma 11.9.2011, tp yg x best anna dok blok lain pula... bercadang nk sebilik... nun dia kne pindah... number bilik yg sm tp blok len... haish.... sedey nyot...

then pula 12.9.2011 bile mula je cls... terasa mne pegi semua org... org2 lme... al-maklum dh 5 bulan cuti... termasuk life praktikal kt umh... jd ms 1st cls rasa x sabaq nk jumpe bdk2 soca & yg lain2... tuptup... mereka sume dh GRADDDDDDDDDDDDDDDD.... huhuhu menci taw... no more mak mah... no more nana & wana... no more kakak2 serangkai (k.fana, k.shai & k.uya)... no more dini... no more senior2 soca... no more yong... no more piah2... waaaaaaaaaaaa... sedey...

cube la bygkn, bile tgk je soca lab teringat kt u olllsssss yg dh grad... ruang2 tmpt dok lr21 & lr22 pun lengang... dulu tggu cls soca lab musti kite2 lepak kt ctue.... HS square yg time2 lapang de je bdk SOCA & kwn2... skrg HS square dh tenggelam... sbb no more people yg sy buleh say hye2 bye2... sbb sy tak kenal shiape2 lg...

Ya Allah rase i'm not belong to this world... sbb kite dh besa kecoh2 dgn kwn2 tp bile ramai yg grad rse kehilangan semuanya... even though masih ada mereka2 kesayangan disamping saya... cumanye sem nie bilik dh x sama... most cls pun x sma... cuma de satu/dua cls je sme... huhuhu... bertambah dgn msg2 bz blaka...

first week dh jln2... anyway g beraya umh prof Aris kt tmn pe ntah (lupe plak)... tp i'm sure kt kajang... lepas rayer lah katekn... bestnyer de knduri... de open house... etc... jlnnyer sm jln ngan ke umh anna nasir... tp teruih lg nun smp jumpe kajang... n sempat juge mngantor Salmi ke umah kakaknye di Bandar baru bangi... pertama kali jejak kaki ke Bangi... & melewati UKM Bangi... huhuhu...

open house Prof Aris Hj Othman and his wife


with Prof Jamil Farooqui (next to salmi) and Bro. Sayid (red shirt)

a week after g wedding farah nadzirah lokfi with her hubby, hafizi... tp sedey jk x dpt nk stay lme2 dkt kenduri farah nih... coz ade hal lain yg nk kne wt... hehehe... egatkn sesat nk cri umh farah... tuptup buleh smp dgn selamat ke wedding farah.... mknenyer sy msih bule cube & teruih cube utk hafal jln2 area KL yer... & make sure sy kne familiar dgn jln2 itu... hahaha... makanye dgn itu... kamus2 utk jln kota metropolitan ini sudah bertambah... iaitu Alam Damai... hehe... btw... gmbo2 g wedding farah sumenyer corrupt sbb dimasuki virus2 durjana... hampeh tol... sedey taw... gmba2 g open house prof aris pun sme... yg de 2 kt ats nun je...

ok la guys see next entry...

Thursday, August 18, 2011

rinduuuu... rinduuu... serindu-rindunya....

salam...

hanya mampu ku luahkan dalam entry ini ialah rasa rindu yang teramat sangat pada arwah nenda Esah bt Kadri atau gelaran atok yg x penah lekang dr aku kecik smp la saat aku kehilangannya... bebrpa hr lg genap la 6 bulan atok pergi tinggalkan kami semua... (T_T) ;(... banyak hal berlaku spnjng 6 bulan ni... taun ni, Ramadhan & Aidilfitri pertama tanpa atok disisi... xtaw mcm mne raya kali ini... puasa tanpa atok dh dirasai... sbb kami kempunan makan kuih kalakatar yang atok wat... kuih yg panas dr dapuq kayu... cm tue juga suasana menjelang raya turut dirasai bila aku belajar jahit baju sendiri biarpun terpaksa mntk tolong pd ateh untuk potongkan kain ikut baju contoh... berusaha dgn mak untuk siapkan baju kurung taun nih... sayu la bila terkenangkan baju2 yg penah atok jahit... & sgt suke pd baju last yg sempat atok jahitkan... sejak atok xde kene lebey berdikari... & hikmahnya byk bnde yg sy blaja... ;)...

mood:berusaha untuk lebih menenangkan diri & belajar sesuatu yang baru...

sbnrnye jaoh dr sudut hati, bile rugi rasenye x blaja wt makanan tradisional dr atok... sbb kueh atok wt memang sangat sedap... kuih bahulu pelbagai bentuk, kuih kipas, kuih loyang manis & pedas, dodol, my favorite TAPAI pulut, ikan wadi, kalakatar (mknn urg2 banjar), dan lain-lain.

xpelah stop dulu yer... sbb dh terlalu kering air mata yg sy tahan ni... masa mula menaip td... ayaq mata jatuh mcm hujan, ribut petir serta guruh berdentum... ok la wasalam...


"MogA haRi InI LebIh BaIk DarI SeMalaM"

Monday, August 15, 2011

HaTi iNi miLiK-MU









rasanye tak tahu ape yang nk ditulis... tapi jaoh dlm sudut hati ini memikirkan sesuatu untuk masa depan...
aku mohon diberi kekuatan dalam menghadapi setiap apa jua yang berlaku...



























Ya Allah Ya tuhan ku,

Seandainya dia adalah jodohku Ya allah,
KAU bukakanlah hatinya Ya allah untuk menerimaku,
KAU dekatkan lah hatinya dengan hatiku Ya allah,
KAU permudahkanlah jodohku dengannya ya allah serta
KAU satukanlah kami Ya allah dalam satu ikatan suci Ya allah iaitu ikatan perkahwinan..

Ya Allah, ya Rahman,ya RahimSeandainya dia bukan jodohku Ya allah kau kurniakanlah padaku ketenangan dalam menerima ketentuan yang telah
KAU tetapkan untuk diriku diatas muka bumu ini ya Allah..

Dan aku mohon pada-MU Ya allah,
KAU pertemukanlah aku dengan insan yang benar2 ikhlas menerimaku dengan seadanya aku Ya allah,
taat akan perintah-MU Ya allah, serta mampu untuk membimbing keluarga yang bakal bersatu nanti ke jalan yang KAU redhai..







mungkin xdapat banyak untuk diluahkan dalam bait2 kata...
namun apa yang tersirat dalam hati milik MURABBI ini hanya berdetik apabila DIA menggerakkannya...
perasaan yang berbaur atau kata mudahnya perasaan bolak balik sering menganggu apabila nilai ketetapan iman itu mula dicalari...






kadang-kadang secebis gambar boleh memahami sedalam2 perasaan... subhanAllah!!

huruf pertama nama anda



this is taken from my friend entry tetuan syed azmi...


A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah

mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.
B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang
rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D
Pendiam, bercakap
hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.
E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi
suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.
F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.
G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya
sedang tekun.
H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.
I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.
J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.
K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.
L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana m
ereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.
N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.
P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.
Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Kera
s kepala, sukar diatur dan mudah emosi.
R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik.. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.
T
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.
Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.



p/s: thanks for reading... " YoU aRe WhaT yOu ReaD "
renung2kan & selamat beramal!!


Monday, July 25, 2011

seminggu sudah berlalu.....

...terpahat dengan gelaran si P.E.N.Y.U...

kenangan lepas hadiri jamuan makan

sumeny rse gembira tp ak yg sedey...
ms speech en. nik ckp "jgn nanges yer cik penyu.."



salam dearest readers,


praise be to ALLAH sbb my practicum result pun dh kuar... Alhamdulillah and syukur sgt... anyway bkn sj dpt gred tp jg experiences keje yg sgt bernilai... klu nk kire experiences ni br ckit... bak secebis persis mutiara... hohoho... (*-^)... bg yg freshy mcm aku nih mgkin x boley choosy sgt dlm nk cr keje... tp pe yg penting mesti HALAL... kt snie aku jgk nk ucap spesel thank to my office mates.. my boss; Pn. Raja Hamidah Raja Shah, other colleagues; En. Shahrani, En. Nik Azan, En. Shafiq & Pn. Jamaiah , practicum students; Zul, Miza, Nyza & Vini and sp2 (eida, salleh, k.sarah, farid, angah sherly, & dll) juge yg dh pernah aku kenal sepanjang my practicum day dkt Pejabat Belia dan Sukan Daerah Kerian... oppss lupe nk ckp bukan sj experiences yg aku dpt tp ilmu2 luar yg xkn aku dpt dlm kelas atau mne2 lecture... since aku primary, secondary or even university lebel...

terdetik niat nk bangunkan sj PB nih... sblm aku merantau ke tempat org rse mcm lebey baik berbudi pd negeri atau tempat seniri... br la rs bangga jd org KERIAN... ank jati PB... sbb ms practical byk sgt yg lum aku tahu psal PB nie... yelah slma nie pun xpenah + xbyk ms nk kenal dgn PB terchenta... jd sgt la bertuah aku practical kt PB nie... sbb dpt tanamkan kechentaan aku pd PB... dh nme pun awok amek course social... khususan Sosiologi & juga Antropologi... jdny kne lebey dkt dgn masyarakat... x kire masyarakat setempat atau lain2... xboley la jd Frog under a coconut shell or even an incest monkey... hahahahaha... maaf la klu slh pulok simpulan/peribahasa nie ble diubah dlm US punyer mother tongue... sbb bunyinyer lawok bebenor... (*-*)... (O-O)... (@_@)...

ok la dear... jumpe laie dilaen entry...

Thursday, July 7, 2011

~~ what's up ~~

~~ si Zul (b'diri & bju kotak) yg dh abes praktikal.. aku yg msuk awl... aku jgk yg x abes lg ~~

Program Kompetensi Kepimpinan Tahap Pertengahan Peringkat Negeri Perak 2011
di Aseania Resort, Pulau Langkawi..
Timbalan Pengarah, Puan Puziah (tengah) bersama peserta & urusetia program

Sesi Fotografi dgn leftenan Kolonal Sahiri (kot itam), my Boss YM Raja Hamidah (b'bju biru), pengerusi MBD Kerian En. Shaharudin (b'bju oren), Pen. pegawai En. Shahrani, Exco Line Up

Sociology & Anthropology Student Association (SOCASA) line up
...SOCASA family...

...SOCA gathering...



hye dear readers...
moga korg selalu berada di bawah Rahmat Ilahi...

currently, counting days to end up my internship session. (O-O) (^-*) unfortunately, rase sedey jgk nk abeskn intern ni becoz dh rs mcm family life dlm ofis... even kkdg rs tensi dgn keje yg byk & sometimes jgk rse bosan bile xde keje yg nk dibuat... hahaha... owh Office of Youth and Sport Kerian District... experience baru yg sy xkn dpt dkt mne2 tempat... anyway, lepas ni bole pk & make preparation untuk sy hadapi bile msuk working life!!... pengalaman plg x besh kn bile sy x wt ape2 keje pun sy rse sakit seluruh badan... & ini wtkn sy rse sgt and terAMAT letih... hohoho...

yg bestnyer sy dpt belajar how working life affect u as a worker... how bureaucratization sometimes make ur life miserable... or even sometimes good for ur life... n so many other things... hehehe... now i dh rse a bit rndu yg amat sgt nk msuk cls... especially g cls SOCAs & other classes... automotive cls... parenting cls... my EAP & LOP cls... Arabic cls... windu sgt2... but rite now I x sure about what will happened this coming sem... because half of my friends dh grad... owh dearest friends... i'm gonna u olls!!! for examples my SOCA & SOCASA, classmates like en. Ahmad rifdi a.k.a Mak mah, nana jais, wana, dini, paan, my kakak2, & others... now i rse mcm sunyi sepi je life next sem... & hopefully everbody akn egat this words...

" Kenangan Bukan sekadar untuk dirindui atau diingati... Namun juga untuk diulangi... "


Wednesday, June 22, 2011

~ MaaF itu Mudah ~


kata daripada wall muka buku saudari NURUL ATIYAH ISMAIL :-


- Kata seorang IBU di Office ni

ada 4 perkara yang perlu kita ada
1) 2 perkara yg kita perlu lupa : (i) Kebaikan kita kepada orang lain, (ii) Kejahatan/kesalahan orang lain kpd kita
2) 2 perkara yg kita perlu ingat : Kebaikan orang kepada kita, (ii) Kejahatan/kesalahan kita kpd orang lain

Minta Maaf kpd org lain andai kita salah, dn b'lapang dadalah dlm m'beri k'maafan kpd org lain


Forgive and Forget .. ^_^

Tuesday, May 24, 2011

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Kesan trend kahwin lewat

KUALA LUMPUR 24 Mei - Trend melewatkan perkahwinan, terutama di kalangan wanita berpendidikan tinggi bukan sahaja membawa implikasi negatif kepada institusi kekeluargaan malah turut merencatkan pembangunan negara.

Pensyarah Jabatan Sosiologi dan Antropologi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Dr. Fatimah Daud berkata, trend negatif itu akan menyebabkan pembangunan sosial, ekonomi dan politik negara semakin lembap.

"Sekiranya trend ini berterusan, saya khuatir kadar kelahiran bayi di negara ini akan semakin menyusut dan kita tidak dapat menambah jumlah penduduk yang merupakan aset paling berharga.

"Negara kita tidak akan berkembang dengan jumlah penduduk sedia ada sekitar 26 juta orang sahaja. Kita perlu jumlah penduduk yang lebih ramai untuk membantu membangunkan negara.

"Perkara ini akan menimbulkan masalah kepada negara pada masa akan datang kerana kita bakal kekurangan tenaga kerja sehingga memaksa membawa masuk tenaga dari luar yang saya lihat merupakan satu pembaziran," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Selain itu, menurut Fatimah, kos perbelanjaan perkahwinan yang tinggi sehingga mencecah puluhan ribu ringgit turut menjadi faktor penyumbang kepada trend tersebut.

Katanya, situasi itu mendorong golongan yang berhasrat untuk berkahwin membuat pinjaman daripada bank bagi menampung segala kos perbelanjaan.

"Paling tidak pun pasangan yang ingin berkahwin perlu menyediakan RM20,000. Ia merupakan antara sebab ramai yang membuat pinjaman bank untuk berkahwin.

"Kesannya pula, bebanan hutang bertambah kerana kadar bunga bagi pinjaman bank agak tinggi dan menjejaskan kehidupan pasangan selepas berkahwin," jelasnya.

Sementara itu, Timbalan Presiden Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO), Datuk Ramani Gurusamy berpendapat, keinginan golongan wanita untuk memiliki kehidupan yang stabil menjadi faktor penyumbang trend itu semakin berleluasa.


Monday, April 25, 2011

18 april - 18 july

18 of april dh mule praktikal... hoho experience yg besh... sy suke keje sy... rsenyer tu je..

Monday, March 28, 2011

kawan bertahun kita bersama... bagai semalam baru bersua...








Ukhwah yang terbina persis sekuntum bunga

Meski pun kini kita terpisah demi kasih-Nya

Namun cebisan kenangan kita

Sentiasa bermain di bayangan mata

Detik waktu yg berlalu

Menjadi memori kau dan aku

Sewaktu kita bersama saling setia menimba ilmu

Tanpa mengenal erti penat jemu

Ingatkah kau lagi

Kita bersama memijak onak duri

Ditanah gersang mengutip semangat suci

Kini segalanya tersurat dalam sanubari

Bersabarlah dengan ketentuan-Nya

Ada rahmat yang tersembunyi

Bertemu berpisah kerana Allah

Lumrah kehidupan insan beriman

Moga saat nan indah

Ku harap berulang lagi


korg egat lg x memories lme dkt ta'ayah...? sedar x sedar almost 6 years kite tinggalkan school life yg penuh story mory tue... i hope we never lost contact & friendship long lasting !!! jgn lupe yer gather sm2 kt next wedding day... tp along x taw ler shiape? just wait & see...


Di sini kita pernah bertemu
Mencari warna seindah pelangi
Ketika kau menghulurkan tanganmu
Membawaku ke daerah yang baru
Dan hidupku kini ceria

Kini dengarkanlah
Dendangan lagu tanda ikatanku
Kepadamu teman
Agar ikatan ukhuwah kan
Bersimpul padu

Kenangan bersamamu
Takkan ku lupa
Walau badai datang melanda
Walau bercerai jasad dan nyawa

Mengapa kita ditemukan
Dan akhirnya kita dipisahkan
Munkinkah menguji kesetiaan
Kejujuran dan kemanisan iman
Tuhan berikan daku kekuatan

Mungkinkah kita terlupa
Tuhan ada janjinya
Bertemu berpisah kita
Ada rahmat dan kasihnya
Andai ini ujian
Terangilah kamar kesabaran
Pergilah derita hadirlah cahaya

:: SakiT PeRut ::


kita kerap diserang sakit perut tanpa sebab? Atau sering berasa tidak selesa di bahagian perut? Awas! Ia mungkin pentanda awal kepada penyakit lain yang merbahaya kepada anda. Seperti mana Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami)

Al-Ma'idah dalam bahasa Arabnya bermaksud perut (ventrikulus) dan dalam bahasa Inggerisnya disebut stomach. Merupakan salah satu dari organ-organ pencernaan. Perut juga merupakan salah satu dari tempat atau sarang penyakit.

6 punca penyebab penyakit dari perut:-

1. Cara pemakanan seharian yang tidak sistematik.

2. Terlalu berlebihan semasa makan.

3. Tidak berwaspada dengan makanan dan minuman yang dihinggapi serangga.

Sabda Rasululluh s. a. w, maksudnya: "Jika ada seekor lalat jatuh ke dalam tempat minuman yang akan kamu minum, maka celuplah keseluruhan tubuh lalat tersebut ke dalam minumanmu tadi kemudian angkatlah (buanglah) lalat tersebut. Kerana sesungguhnya pada salah satu sayapnya mengandung ubat dan pada sayap yang lainnya mengandung penyakit." (Riwayat Abu Hurairah)

4. Tidak cermat semasa meneliti isi kandungannya.

5. Kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Bersiwaklah (menggosok gigilah) kamu semua, sebab bersiwaak (menggosok gigi) itu adalah membersihkan mulut dan Allah redha kepadanya. Setiap kali Jibril datang kepadaku, ia selalu berpesan untuk bersiwak
(menggosok gigi)." (Riwayat Ibnu Majah)

6. Kebiasaan memakan ubat tanpa nasihat doktor.

Oleh itu jagalah cara pemakanan anda, dapatlah anda menghindari dari segala penyakit yang berbentuk kronik ataupun sebaliknya. Amalan yang dilakukan oleh Nabi Muhammad s. a. w iaitu berpuasa merupakan sebaik-baik pencegahan dan pengubatan.

Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Berpuasalah kamu, nescaya kamu menjadi sihat." (Riwayat Abu Hurairah)


:: Eat sMaRT ::

panduan dan tips menjaga badan dari segi Islam, diamalkan oleh baginda Rasulullah.

Apakah tips menjaga badan dalam islam?

1) Jangan Makan Daging bersama Susu – Contohnya makan nasi daging merah dan minum milo ais

2) Jangan Makan Daging Bersama Ikan - Contohnya makan nasi bersama lauk ikan goreng dan daging masak kicap

3) Jangan Makan Ikan bersama Susu – Contohnya makan nasi lauk ikan kemudian minum teh ais

4) Jangan Makan Ayam bersama susu – Contohnya makan Kfc dengan milo ais

5) Jangan Makan Ikan bersama Telur – Contohnya makan nasi, ikan goreng dan telur dadar

6) Jangan Makan Ikan bersama Daun Salad - Contohnya makan nasi berlauk ikan dan ulam salad

7) Jangan Makan Susu bersama cuka - Contohnya Makan nasi bersama lauk yang mengandugi cuka (sambal tumis, sos dsb) dan minum teh ais

8 ) Jangan Makan Buah + Susu - Contohnya yougurt buah, aiskrim dan buah

9) Jangan Makan Buah selepas makan sebaiknya makan buah sebelum makan.

10) Jangan tidur selepas makan (selepas 1 jam)

11) Jangan tinggal makan malam - kerana orang yang mengamalkan tinggal makan malam akan di makan usia dan kolestrol akan bertambah 2 kali ganda.

Agak pelik bukan tapi apa kata kita cuba praktikan mana tahu ianya berkesan.. Jika tidak dalam jangkamasa pendek mungkin dalam jangka masa panjang.

Ayuh kita amalkan bersama!

Friday, March 25, 2011

...half- term of final year...

pertemuan & perpisahan itu anugerah tuhan

...mereka2 yg diraikan...

... moga korg sukses...

...we gonna miss u all...

drpd kami 5 KS = anna, tiyah, salmi, khai & along


just wanna wish all the best to my dear friends, brothers & sisters yg nk GRAD this sem... & big thank coz sudi dtg pd mjlis yg sgt kecik utk meraikan u all sume... huhuhu... sedey rsenyer... bru terasa smlm kite sume knal... singkat betui ms utk kiter knal... ruper2nyer dh penghujung pertemuan especially dlm SOCA dept... hope friendship forever & pesanan terhormat KAWEN jgn lupe jemput taw... hehehe... bercherita pasai SOCA dept... bukan hnye masak 3 rasa tp pelbagai rasa yg x leh digmbarkan... sedar atau x selama 4 taun dlm SOCA dept byk sungguh kenangan yg tercipta... sejuta perkenalan jgk berbunga mekar... baik sesama batch ataupun junior-senior... x terkira... BIG thank coz sudi mewarnai liku2 student life @ IIUM... btul sgt la " NO MAN IS AN ISLAND " cukup la takat nie...





Monday, March 21, 2011

hanya TUHAN yang tahu

dh sebulan berlalu... tp mcm bru semalam dia disisi... arrrrrrgggghhhhh rndu atok!!!!!!!!! setiap detik & saat terkenangkan my lovely home town... PARIT BUNTAQ....

Saturday, March 12, 2011

Selamat Suda!!!

selamat suda program Kampung Endah, Banting Selangor... which organized by mahallah asma'... thank to All committees members... kak Nik hasnah,our beloved fellow block F, participants of Asma Social Work Programme 2011... & jgk penduduk kampung Endah... yg sudi bg kesempatan utk rse dok kt Homestay walaupun hnye 2 jam lebey... & thank you jgk buat warge UITM shah alam... especially kos business transport yg welcome kami warga UIA... bestt sbb selain dpt kenai dgn warga kampung Endah... kami jgk dpt kwn2 baru dr UITM... hopefully kite leh jmp lg di lain mse... wt pkcik driver bus & kuarga... terima kasih byk2 atas bus yg cntik & selesa... x jemu2 bwk kami dr pg smp mlm... utk sponsor2... thank you sbb sudi sponsor program kami yg x seberapa... alhamdulillah... everything well managed even @1st mmg byk problem... rsenyer tu je kot... moga Allah merahmati apa jua yg kita lakukan... wasalam... sayonara...

Thursday, March 10, 2011

:: Suka & Duka ::

20 FEB 2005

takdir itu telah ditetapkan... tanggal tarikh e2... F telah kehilangan tokwan & atok terchenta... kisah 5/6 tahun lepas berulang lg... kisah kt hostel yg telah lama dulu... seingat F mlm sebelum tokwan hembuih nafas F de kol mak... ye yg pasti kol pas cls PREP... kol pun sesaje jer... tp yg pasti ms ckp ngan mak tue de F tnyer psl tokwan... tnyer tokwan & tok sehat dak? mak de blk sg. chenaam (kpg belah abah)? yg mak ckp de blk umh tokwan ptg td... biase la p psr mlm & singgah umh tokwan... sehat je tokwan & tok... cuma ms tue sempat F mntk mak smpkn slm wt tokwan & tok klu blk kmpg lg... almaklum dok hostel bkn leh slalu blk... plk tue dok jauh kt ta'ayah... lg la mkn ms gk klu nk blk... sbb yg egat last blk pun ms rayer posa... tue pun x lme... mmg dh jarang tidoq umh tokwan bile msg2 dh sek men. blk rayer pun blk hr je... cumanyer sgt terkilan sbb hr haji pas tue x blk umh tokwan... sbb klu p ms tue je pun last F tgk dier... pas kol mak mlm tue blk hostel cm biase... p supper... tadarus ckit peh tu tidoq la... sbb esk pg akn de larian SERATA... pusing gk la luar ta'ayah tue tp x taw smp mne... sbb x penah juin pun sblm nie... cuma... esk pg pas drpd breakfast kt dewan makan tue... husna rahman yg bg taw suh tepon umh blk... hanya tuhan je yg taw betapa ssh ht... xpenah2 kne kol umh seawal tue... mmg rse x sdap... sbb ms tue husna x ckp pe pun... kol umh byk kali tp xde sp angkat... lg la hati rsau... at last, mak angkat tepon... tetibe mak nangis... lg rse sebak sgt hati... mak ckp blk umh... cumanyer x taw nk blk nek pe? trus je F meluru g nek bilik... amek beg nk blk... sbb dh xleh pk pe... cume yg teman ms tue azie, mila, azillah, nadiah, diorg teman F nek bilik... iron baju batik sbgnyer... bwk je ape yg ptut... ms ue berusaha gk blk... tp ms tue bonda fatimah dgn kwn2... azie,mila, azilah,nadiah maw anta blk dgn transit... cuma pay up ckit la... jauh gk sbnrnyer ms tue... otw blk tue dh pk pe... yg taw nk smp je... emm sedih sgt... & sgt terkilan sbb x blk jmp tokwan ms ry haji tue... yg F egat lg... smp2 je dgn bj batik sek tue trus g cr mak... yg nmpk pun abah... truih masuk umh tokwan de mak usu... alang pun x smp lg... jmp mak... & mak jmp bonda fatimah... diorg dok x lme... pas tue diorg blk pas bc yasin... seharian F pakai bju batik tue... dr awal smp blk dr kubur tokwan... ms tue sedih sbb dh xde org yg leh panggil tokwan... sbb tokwan belah mak dr F kecik dh xde... harapkn belah abah... tp bila die pun xde nme tokwan xpenah dh sebut... walaupun x rapat tp die satu2 tokwan yg F de... cuma tokwan de abg yg mirip dgn tokwan... tp still tokngah tue x sm dgn tokwan... nie kisah 5/6 taun lepas...

23 FEB 2011

tanggal 23 feb sekali lg takdir telah menentukan atok F kembali ke rahmatullah... sehari lepas hr lahir F yg ke 20++... cuma kali nie... F x dpt tahan sebak sbb F sgt rapat dgn arwah atok... ms kecik F dok dgn atok... ms tue mak dgn abah keja... yelah bru je nk mulakan hidup... cerita psl atok... mmg die de sakit... bkn la sakit tua spt mn yg tertulis dlm sijil kematian tue... tp sakit pasang surut... skt yg die dpt pas jmp g klinik gigi... benda membengkak tp luar dr anggota bdn... mslhnyer bnde x skt... smp satu hr atok berckp pelat... sebutan x jelas... dr c tue la abah & acu bwk g hsptl... doktor sah kn atok de cncer dlm paru2... yg bengkak kot luar tue diorg pun x berani amek risiko disebabkan faktor usia atok yg lanjut... emm kire bru je atok sakit nih... emm cuti sem yg lepas g bwk atok g raditerapi... b4 tue badan atok dh mule kurus oleh sbb x lalu mkn... tp lepas g terapi bdn atok lg bertambah kurus... sbnrnyer tinggai tulang... sedih sgt... tp alhmdulillah atok dh leh ckp dgn betul... x pelat lg... even though sbnrnyer x g operate pun bengkak tue... atok leh mkn cm biase tp still x lalu sgt... cuma nyer atok berpantang dr mkn mknn yg de yis aka ibu roti... emm ms last blk umh time rayer cine hr tu la... time tu abah suh blk sbb nk wt kenduri arwah tuk tokwan & pk ngah... lg pun cuti smggu... time tue amek kesempatan g umh atok... pg ptg... dpt bg mkn pun jd la... sedih gk sbb kkdg ms suap atok... tibe2 air mata die mengalir.. x taw sbb pe?.. sb die x tahan tanggung sakit ke? sbb die kenang ms lepas ke? F x phm np... ms tue mmg hr2 ulang alik umh tok... lg pun xkash sgt sbb dkt je... anta mak g sek... g tgk atok jap utk mkn pg... amek mak pas sek... ptg nnt pegi lg... hr2 la wt cm tue... smp sblm hr knduri tue... ms knduri atok mai dok umh... klu dok umh die pun... tiap mlm die tdoq umh ateh kt sebelah... atok ssh nk tdoq umh len selain dr umh die sbb risau kn ayam itik... tp biasela utk org tua... tp sejak die x bp sehat... ayam itik still acu jg... cumanye xmcm atok jg la kot... hr last jmp atok ms sblm blk uia... hr sbtu tu... abah de knduri... kelam kabut gk sbb tlg abah bwk mentara hr tue... pas tue abah suh bwk keta g station bus... emm ms tue x smpt cium atok pun sbb kelam kabut... atok taw je F nk blk... just news yg abah bg taw ms mlm tgk HS lawan bola tue sgt sedih... abah sendiri pun nangis... tersedu2 abah ckp... rs nk luruh jantung... xleh terima... mlm tue blk ngan acik alan... sedetik pun xleh tido... cuma nk cepat smp je... acik sgt letih & ngantok... hujan plak renyai2... so slow je.. asalkan smp... kui 6 tepat smp umh atok... amek wudhu trus ngaji... hati maseh risau dkt adik yg blk dr kuantan... 2 pg dr kuantan ke kl... tp bus die laju sungguh... 3 jam dh smp kl.. mgkn ms atok pegi dh smp... sbb atok sendiri pun x larat nk tanggung sakit... die penah ngadu skt sgt bdn2 die... cuma F xleh wt ape2... redha adalah sesuatu yg pasti... hikmah de sblknyer... kire ms abah wt kenduri hr tue sempat sedara mara jmp atok... xde la diorg terkilan sgt kot... cuma yg terasa sgt kehilangan bg kitorg yg hr2 dekat dgn atok... bg sepupu2 F yg maseh kecik@budak2... maseh x taw erti hidup & mati... hr khamis 24 feb tue sgt sunyi... F x mampu kucup dahi atok wt kali terakhir... tgk je... sbb airmata x berhenti mengalir... sbg cucu pompuan yg sulung F angkut sume sepupu2 yg kecik2 tue smp ke kubur... cuma yg x sempat adik F yg dr kuantan... kire mcm sardin la nek keta... tp xpela kot bdk2 sumenyer... ms tue sayu sbb bdk2 tue tnyer... mne atok ea? xde sp yg leh bg jwpn... pas blk dr kubur... mula la saat yg mne setiap penjuru rumah atok terbayang wajah die... xleh sunyi sepi umh... klu hnye F dok dlm umh... mule terbayang atok kt sebelah... ataupun jerit nme atok2... bnde nie sm berlaku pd sepupu2 yg kecik2 tue... terutama ank2 acu... sbb diorg besa dgn atok... ank acu smp keliling umh die cr atok... smp la die letih... & stop doing that... huhu sedih tol... acik plak bkk blk almari lme yg byk tersimpan bj2 atok... utk bg kt adik2 atok... rupanyer byk kain ela yg mak abah, acik,acu, beli yg die x sempat jahit... kain batik x terkira... bj kurung lme... tudung dsbgnyer... sumenyer di sedekahkan... moga roh atok ditempatkan dikalangan org2 yg beriman... cumanya F rndu sgt kt atok...

apepun... F bkn nk ngadu... tp ni cheritera F yg x seberapa... sekadar pengajaran & iktibar... SEDEKAHKAN AL-FATIHAH buat mereka yg telah pergi...