Saturday, October 29, 2011

....nun ya kaf ha...




dear readers....
sy pasti remaja dewasa mcm sy nih tak terlepas dgn mcm2 keinginan utk dicapai dlm hidup... peristiwa2 yg diidamkan dan pasti tertuleh dlm kamus hidup... insya Allah dgn izinNYA kita semua pasti akan melalui stage2 itu... Now, ap

e yg sy nk ckp setelah celoteh pnjg2 td ialah bab NIKAH KAHWIN... hehehe... (gatal sgt bunyinye pd sesetgh org)... tp F pasti pd yg tahu & mengerti ianya tak lah gatal mne pun... sbb klu gatal maseh buleh garu... dgn sudu, garpu, dll.... hehehe jgn marah rr...

pernah tak kita tahu bila ms yg sesuai pd seorang yg bergelar pompuan & seorang lelaki itu patut berkahwin...??? & mengapakh ia patut berlaku pd umur sedemikian... huhuhu.... jdnye F quote something dr http://www.ashrafjalil.com ttg mengapa & knpa perempuan ptut berkahwin pd umuq yg sedemikian... mgkin de yg setuju ataupun xsetuju... tp hakikatnya itu adalah dr segi logik aqal & jugak ilmu BIOlogi yg telah di kuasai oleh mereka2 yg pakar...

Back to the topic, anda sangat beruntung kalau anda decide nak menimang cahaya mata pada umur 20an (20-25). Strictly speaking, ini adalah dari sudut pandangan biology, bukan matematik. Kajian menyatakan bahawa umo 24-25 mmg sangat-sangat molek lah untuk anda mengandung dan melahirkan cahaya mata. Ini kerana pada umur tersebut, condition untuk menjalankan aktiviti tersebut adelah pada tahap yg perfect atau sangat bagus. Tambahan pula pada waktu sedemikian, risiko masalah-masalah gynecological seperti fibroids (tumor pada uterus) dan endometriosis (perumbuhan tisu endometrium) adelah rendah. Risiko tersebut meningkat bile umur korang meningkat. Tekanan darah pon berade dalam keadaan terbaek dan risiko penyakit diabetis kurang time umo 20an. DNA dalam ovum pon berade dalam keadaan Tip Top dan of course, fizikal anda berade dalam keadaan flexible dan kuat. Nak panjat KLCC tanpa tali keselamatan pon boleh.

http://sarungcincin.blogspot.com pulak kata & also several discussion cakap lelaki sesuai kawin pada sekian umuq...

Orang tua-tua selalu kata, bagi lelaki umur yang sesuai untu kahwin adalah antara usia 25-33 tahun. Tapi bagi perempuan pulak kata mereka antara 20-26 tahun. Itu masa
paling ideal bagi pasangan, jika ekonomi dah ok laaa...

apapun pandangan mereka & juga mereka2 yg berpengalaman... huhuhu mungkin ada betulnya... hehehe... bg yg nk kawin mcm sy, byk perkara yg perlu dititikberatkan... sbb org mudah bertanya bila nk kawin???... hakikatnya pd seseorg terdapat hal2 lain berkaitan perlu diutamakan...







Friday, October 21, 2011

a moment after jumaat prayer...

one thing je yg aku nk quoted:

"Bila Ilmu dizalimi,
Bila Jahil mengusai,
Bila kebebasan ilmu disekat...
Bila bila ilmuan mahu dipecat...
Tunggulah kepincangan dalam masyarakat dan ummat!"

Tuesday, October 18, 2011

hampir 3 bulan yg lalu...

finally registered at mahallah Asma 11.9.2011, tp yg x best anna dok blok lain pula... bercadang nk sebilik... nun dia kne pindah... number bilik yg sm tp blok len... haish.... sedey nyot...

then pula 12.9.2011 bile mula je cls... terasa mne pegi semua org... org2 lme... al-maklum dh 5 bulan cuti... termasuk life praktikal kt umh... jd ms 1st cls rasa x sabaq nk jumpe bdk2 soca & yg lain2... tuptup... mereka sume dh GRADDDDDDDDDDDDDDDD.... huhuhu menci taw... no more mak mah... no more nana & wana... no more kakak2 serangkai (k.fana, k.shai & k.uya)... no more dini... no more senior2 soca... no more yong... no more piah2... waaaaaaaaaaaa... sedey...

cube la bygkn, bile tgk je soca lab teringat kt u olllsssss yg dh grad... ruang2 tmpt dok lr21 & lr22 pun lengang... dulu tggu cls soca lab musti kite2 lepak kt ctue.... HS square yg time2 lapang de je bdk SOCA & kwn2... skrg HS square dh tenggelam... sbb no more people yg sy buleh say hye2 bye2... sbb sy tak kenal shiape2 lg...

Ya Allah rase i'm not belong to this world... sbb kite dh besa kecoh2 dgn kwn2 tp bile ramai yg grad rse kehilangan semuanya... even though masih ada mereka2 kesayangan disamping saya... cumanye sem nie bilik dh x sama... most cls pun x sma... cuma de satu/dua cls je sme... huhuhu... bertambah dgn msg2 bz blaka...

first week dh jln2... anyway g beraya umh prof Aris kt tmn pe ntah (lupe plak)... tp i'm sure kt kajang... lepas rayer lah katekn... bestnyer de knduri... de open house... etc... jlnnyer sm jln ngan ke umh anna nasir... tp teruih lg nun smp jumpe kajang... n sempat juge mngantor Salmi ke umah kakaknye di Bandar baru bangi... pertama kali jejak kaki ke Bangi... & melewati UKM Bangi... huhuhu...

open house Prof Aris Hj Othman and his wife


with Prof Jamil Farooqui (next to salmi) and Bro. Sayid (red shirt)

a week after g wedding farah nadzirah lokfi with her hubby, hafizi... tp sedey jk x dpt nk stay lme2 dkt kenduri farah nih... coz ade hal lain yg nk kne wt... hehehe... egatkn sesat nk cri umh farah... tuptup buleh smp dgn selamat ke wedding farah.... mknenyer sy msih bule cube & teruih cube utk hafal jln2 area KL yer... & make sure sy kne familiar dgn jln2 itu... hahaha... makanye dgn itu... kamus2 utk jln kota metropolitan ini sudah bertambah... iaitu Alam Damai... hehe... btw... gmbo2 g wedding farah sumenyer corrupt sbb dimasuki virus2 durjana... hampeh tol... sedey taw... gmba2 g open house prof aris pun sme... yg de 2 kt ats nun je...

ok la guys see next entry...