Saturday, December 31, 2011

2012



happy new year 2012... dh setaun 2011 berlalu... moga tahun baru akan lebih bermakna... 



Tuesday, December 27, 2011

holiday @ Pangkor + engagement Wana & Ries...




salam sejahtera to all readers... i'm glad to say HI to all of u... soo what's up yo... what are the things that happened during this looonnnggg school holiday...???  w'pun aku dh lme tngglkn jaman sekolah... maseh de school holiday buat sy & kawan2... hehehehe... even though it just weekend... but we managed to fully utilize it as if it is long holiday... but i think it PLUS with many public holiday on Sunday & bring it to Monday... make it more awesome... 

first of all... citer sal holiday kt pangkor island... yg bestnyer org perak seniri x penah lg jejak kaki ke pangkor nun... this is first time... kate org perak... " peghok beno kamu nie yong"... sejuta & berjuta2 tahniah buat kwn2 dh plan utk trip nie siap de Financial controller... budgetting asst... & lain2... this is my first time g trip or oliday yg dgn kwn2... lom penah lg dpt g holiday dgn kwn2... biasenye hnye dgn famly... mmg sakan la jalan2... what are the things yg adventurenyer... sumenyer pompuan yg g holiday... kite redah je kn korg... hehehe... merasa sgt kepuasan dpt bercuti & relax kn minda even ada antara kami ni yg ada test hr senin & selasa... sp la yg de second midterm tuh... budget sorg dlm RM250... tp tu pun de lebey lg smp siap berSTEAMBOAT kt FLAMING... area Danau Kota... hehehe... jgn mara rrr...  

mase kt pangkor lebey kurang 3 hr 2 mlm... kitorg book pangkor indah... tp dpt adjust pangkor Inn siap dpt bilik honeymoon lg... hohoho... sungguh x percaya... kami berlima tgh honeymoon... hahahaha... emm pangkor just a small island... n tak la byk sgt tempat yg nk p tgk berbanding dgn langkawi... kitorg choose to be at Teluk Nipah... sbb die lbey convenient kot... berbanding dgn Pasir Bogak & Teluk Dalam... nie based on survey2 dr web2, blog2, experience org ramai... day first tue rse mcm penat sgt sbb trip dlm bus yg lame... huhuhu... mybe sbb eager sgt kot nk p holiday... siap nia smp xlalu mkn... hehehe... dh smp hotel... check in... pas solat asar mule la aktiviti kami kt pantai... everybody buat sand castle... kre de 5 style sand castle... n sume pun wajib berendam dlm ayor... almaklum bkn selalu together gather... dh penat nek kedarat... hehehe.... mlm tue g cri food sbb masing2 mcm dh kebulur... tp mknn dkt pangkor ni agk kurang memuaskan... anyway... tp atas dasar kelaparan... sental je pe yg de... tak pyh memilih sgt... hehehehe... kre dua hr mkn SEAFOOD je kitorg nih kt pangkor tuh...

day 2nd mule dgn aktiviti ayaq... sebenaqnya sume yg p nie jenih penakot ayaq... tp kami steady je wt mcm xde ape2... mule dgn boating trip.... abg tue bwk pusing2 pulau2 yg de kt pangkor tuh... de la 2,3 pulau... smp kt coral island... mula la kisah kami p snorkeling... hehehe... nie sbnqnya benda baru bg kami... msg2 x penah cuba benda nie... but then now we make it reallllllllll!!!! sonok rsenyer snokeling nih... rugi taw klu tak cube... dpt juge rse utk tgk dasar laut & ciptaan tuhan yg cantik2.... lme juga la dok snokeling tuh... agk dlm kui 12 kami settle... then blk ke bilik... utk siap2 aktiviti petang... kami pusing pangkor... p tempat2 menarik & sejarah jgk la... emm dgn advanced nyer sewa keta... huhuhu... tp dgn jalan yg agak2 mcm jalan batu maung, penang... confident juga la nk bw keta... huhuhuhu.... abeh la satu pulau pusing... tapi before berangkat p ronda2 kami tapau lempeng pisang yg sedap tuh & pisang goreng yg besau betul... nie hnye ade dkt teluk nipah... & ada satu gerai burger yg sedapnyer x terkata... smp terliur dgn baunyer aje... murah lg sodap dr burger kt dlm IIU terchenta... p pusing2 kota belanda... batu bersurat... jeti pangkor shopin2... p tgk ikan2 besaq kt tokong china yg besaq tuh... & yg plg best p mkn laksa goreng.... sedap smp jilat rr pinggan2... lagi satu mkn laksa kuah lemak... sakeli tgk mcm ala2... laksam la... tp die adalah laksa... sekian... smpkn ade org tuh x mkn laksa pun p balun laksa goreng n laksa lemak nih... heran2.. blk tuh dh kepenatan... mlm pule de BBQ... manyak tol ikan, ayam, udang, sutung yg kene bakar... ok smp dh x larat mkn... siap tersandar2 smbil layan lagu2 yg dikaraok oleh mereka2 yg agk lari piching nyer... hehehe... sume bakar seniri taw... korg de? hahahaha.... mlm tue jugak p cr souvenier bagai sbb takot x sempat nk cri esoknyer... pg hr last tuh mkn lg dkt warung x ingat pe nm die... hehehe pas tuh trus p jeti utk blk ke lumut... maklum ler kt lumut nk shopin lg.. tue yg berangkat awai... lgpun bus ktorg 1.30 ptg... sempat ler jugak merayap... n lunch lg skali dgn tempoyak yg sunggguh sedap tuh... terliur ler plak... rsenyer tuh je nk citer... skrg planning utk next vacation pulak.... wait & see yea... kt bwh nie de ckit pictures sbg memories di pangkor... 

sume bergaye dgn back pack masing2... hehehe...

nie la buktinyer kami honeymoon di PANGKOR

teruja pusing pulau sekitar teluk nipah

snorkeling yg best!!!

lepaking sambil tggu abg boat yg lambat sgt tuh

tokong pe ea? fu ling kong ke? nie la ikan2 besaq tuh

kota belanda

ok rsenyer smp cnie je citer dr pangkor... bye... adios amigos... wasalam...




ENGAGEMENT WANA & RIES

24 DECEMBER 2011
Tahniah yer utk korg berdua... moga turn sy juge akan smpi nnt INSYAALLAH...


kwn2 yg turut hadir wktu engagement wana

order kt Lyana Chocolate utk engagement Wana & Riz

Monday, December 19, 2011

...IBU oh IBU...


KALAU SAYANG IBU, BACA LA , TAK LAMA PUN, 5 MINIT JE .

Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu

Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :

1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .

1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .

Jika kamu menyayangi ibumu , cOpy & paste/shere kanlah Status ini kepada sahabat sahabat anda di FacebOOk anda . Saya sayang MAK saya !!

Like lah kalau dah baca,aku nak tengok berapa yang sanggup luangkan masa untuk baca :')

Sunday, December 11, 2011

...sahabat...


Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua
Seerat simpulan yang tidak terbuka
Seteguh langit tinggi menongkah dunia
Kita mengharung badai atas nama
Kasih insan bersaudara
Buang yang keruh ambil yang jernih
Dendam hasad dengki mestilah dijauhi
Ukhuwah dan mahabbah kita jalinkan
Bina keharmonian
Sesegar hijau daunan
Begitulah kita diibaratkan
Tiada siapa yang bisa memisahkan kita
Antara kita semua

Saturday, December 3, 2011

ku doakan yang terbaik....

oh NO! i realized that i'm not ready to leave the garden knowledge and virtue... owh tidak... byk yg akn aku lalui... i'm even dream of what will happened in the future... seriously NOT ready to leave all the memories in IIUM... huhu SOCA DEPT.... SOCASA... dr dulu i'm used to be part of socasa even i'm not the main board of this organization... just having experienced with all the programmes organized by this society... im also be part of ASMA and its programmes; berkali2 BAKSIS & lain2... classes... SRC... walaupun hnye jd subcom utk programme  tp sy x sangka penah experience convest08... and many more...  


memori tercipta bila kaki melangkah ambik keputusan untuk ke Pusat Asasi UIAM pd 2006... dulu bkn nama CFS, kami la batch yg akhir kenal tmpt ni dgn nme Matriculation Centre... pertama kali langkah sy makin jauh dr PB terchenta... dulu, xpenah pk pun kaki ni akn melangkah jauh... yer la ms secondary school pun dh rse jaoh... even ambek ms cume 2 jam dr umh... nie kn plak hmpir 5-6 jam kl ke PB... langkah rsenyer diatuq dgn baik2... environment bru... kwn2 baru... bidang ilmu yg baru... walaupun ms nih sbnrnyer byk je bdk2 ta'ayah yg dok matric... bdk2 science, bdk2 akaun n hmpir spruh cls thanawi pun kt uia... dh rse mcm ta'ayah kedua plak... hehe... tp walauapepun tetap x sme... sbb environment dh change... so i'm just go ahead with this new life... teringat mase tuh sy bule kecek qlate seghupo dgn ore qlate... walaupun sbnrnyer x penah ku pk akn jd cm tue... rse sgt yer pengaruh tuh... dlm kelas byk qlate... kwn2 pun qlate... rumate pun qlate... neighbour sblh bilik kiri kanan depan belakang pun qlate... huhuhu dahsyat... byk bnde yg xleh lupe... baik lecturer2 fellow2... kwn2... even tempat tu seniri yg unik... owh SMWAP 1 & 2... KC 415 & 236...(sbnrnyer aku x bpe egat sgt no bilik... klu salah maap la yer...)  huhu takkan ku lupa pelbagai story morry yg ada kt sne... i'm sure ms tuh x sbar nk abes mtric sbb nk ke main campus Gombak... hehehe tp debo gk sbb last sem kt mtric amek subjek BMW dgn one of my favor lecturer Br. Alizaman... bile taw result lulus BMW dgn jayanye... owh rse sgt heaven... teruje nk g gombak... then leaving this place with byk sgt memori walaupun 1 & half je kt snie...


2007.... rsenyer aku mule jejak kaki & soul skali kt cnie... 3-4 taun lepas... freshie lg ms tuh... hehe... now rse dh tua beno plak.. walau pe pun yg aku rse rite now & before...  byk dh kisah & kasih tercipta... oppss... bkn kekasih ye yg tercipta... hehehe... O_*...



society yg penuh suka & duka... mereka yg penah bersama & berkerjasama tahu apa yg terbuku dlm isi hati... huhuhu... namun ap yg berlaku perjuangan tetap diteruskan... tenure silih berganti... apa yg ku harapkan tiap perjuangan... mendapat rahmat & kasih sayangNYA... moga hati2 mereka yg pernah singgah dalam perjuangan, tidak pernah putus doa yang terbaik buat yang masih meneruskan perjuangan...